poniedziałek, 17 czerwca 2013

Słodki smak aspartanu




Słodko, ale niskokalorycznie i bezpiecznie dla szkliwa zębów. Słodkie, ale dozwolone w diecie chorych na cukrzycę. To możliwe, dzięki wyeliminowaniu cukru i zastąpienie go inną substancją słodzącą, taką jak aspartan. Zgodnie z definicją jest ester metylowy, ale zapewne ta nazwa niewiele mówi konsumentom. Najważniejsze informacje, jeśli chodzi o aspartan to fakt, że jest słodszy niż cukier. I to całkiem dużo, bo dostarcza ok. 180 x więcej słodkiego smaku niż sacharoza. Co prawda jest to nieco inny posmak, co daje się wyczuć, ale dla wielu osób herbatniki, czekoladki czy napoje z aspartanem to smaczny deser.


Aspartan jako dodatek do żywności jest obecnie coraz powszechniej stosowany. Przesłanek do wykorzystania słodziku jest wiele. Przede wszystkim dietetyczne produkty dla chorych na cukrzycę, okazuje się bowiem, że słodki smak aspartanu jest bezpieczny dla tej grupy konsumentów. Ze względu na to, że dostarcza znikomą ilość kalorii, a stosuje się go zdecydowanie mniej niż cukru, to doskonały dodatek do produktów niskokalorycznych. Dzięki temu na sklepowych półkach znajdziemy dziś tysiące produktów, w których sacharozę zastąpiono słodzikiem. Będą to m.in. napoje, gumy do żucia, słodycze, produkty nabiałowe, a nawet wędliny, przetwory i konserwy. Aspartan jest również wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym - w syropach, tabletkach musujących czy do ssania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.